Назад  |   Начало  »  Статии  »  Tiny Fry 50 – невероятният ловец на пъстърви!

Tiny Fry 50 – невероятният ловец на пъстърви!

С   Illex Tiny Fry 50 мм започнах да ловя пъстърви преди повече от 10 години. След това съм го използвал не само в реки за пъстървов риболов, а и в езера, язовири и стари корита. Изключително оръжие за балканска пъстърва, американка, сивен, също за  костур и кефал. Не рядко и щуки атакуват воблера.

Определено силата му е в бързо и умерено речно течение. Помагал ми е през годините да спечеля не едно състезание по риболов на пъстърва. Препоръчително е да се използват тънки влакна и малки карабинки, без вирбел. Така играта на примамката не се нарушава по никакъв начин.  Той е стабилен в течение, играе отлично и на равномерно водене, също така на stop-and-go /спри-тръгни/ и на лек туичинг.  В стоящи води Tiny Fry също е ефективен, като при туичинг използвайте по-дълги придърпвания и паузи отколкото в течение.

Разнообразието от примамки е голямо и наистина изборът на правилния воблер за определени условия е труден, особено за начинаещите. Правилната преценка изисква да се улучи „ваксата“ за конкретните условия. Преценете според силата и скоростта на течението и позицията от която замятате - дали е уместно да използвате по-активна или по-деликатна и лека игра на примамката. При активни риби се използва по-активни и агресивни движения. Ако ловите в дълбок няколко метра вир, в който пъстървите лежат на дъното, Illex Tiny Fry 50  не е правилният избор.  Перфектни условия за работа с него са речни течения с дълбочина до метър, като задържате воблера около големи камъни и други укрития, и с къси придърпвания с върха на пръчката му придавате необходимата игра.

Стефан Минчев

Още статии